Tato stránka je součástí webu Slavkuv.net Nejste přihlášeni   [ Přihlásit se | Registrovat ]

Přezdívka:    Heslo:       Skrýt

Věděli jste, že klávesovou zkratkou CTRL+T otevřete nový panel
v internetovém prohlížeči i většině souborových manažerů?

Proč používat čtečku RSS kanálů?

zveřejněno 1. 1. 2009   |   přečteno 5201x

Pokud jste do dnešního dne neslyšeli nic o RSS kanálech, máte nyní příležitost to napravit a vyzkoušet na počítači opět něco nového.

O co se jedná?

Jistě máte své oblíbené internetové stránky, které pravidelně navštěvujete, některé i několikrát denně. Počet těchto webů se časem přirozeně rozrůstá, a vy tak čím dál tím více času trávíte jejich postupným otevíráním ve vašem prohlížeči. Jestliže se na dotyčné stránce neobjevilo nic nového, přepíšete adresu a jdete zkontrolovat další. Tento postup vám zbytečně zabírá čas, a právě proto existují tzv. RSS kanály (RSS feedy, RSS zdroje) a programy k jejich čtení.

Pod pojmem RSS kanál se ukrývá stránka, která je součástí daného webu a na které je uvedeno, co nového přibylo. RSS čtečka tyto XML soubory pravidelně kontroluje a informuje vás tak o novinkách na vybraných stránkách, aniž byste je museli sami neustále procházet. Vy si pak jen vyberete článek, který si přejete přečíst a čtečka jej otevře.

Ukázka nových článků na Novinky.cz a bližší popis prvního vybraného

RSS kanál pro konkrétní stránku

V dnešní době již většina významných stránek RSS nabízí. Stačí se na příslušném webu podívat po odkazu s textem RSS nebo s ikonkou ikona RSS či ikonka RSS. Nejčastěji bývá v zápatí stránky. Adresu odkazu si zkopírujte a nechejte načíst čtečkou (viz. dále).

Feedreader

Je docela možné, že aniž víte, máte na počítači aplikaci, která si dokáže s RSS kanály poradit. Může jí být například váš internetový prohlížeč nebo e-mailový klient. My však vyzkoušíme jeden z bezplatných programů určených přímo pro RSS - do češtiny lokalizovaný Feedreader.

Po klasickém průběhu instalace budete vyzváni ke zvolení jazyka (čeština), zda se má program spustit hned po startu Windows, a jestli chcete naimportovat některý z předdefinovaných kanálů (ne).

Hned na začátku doporučuji přepnout si rozvržení jednotlivých oken na přehlednější klasické (Zobrazit  ›  Typ rozvržení  ›  Klasické).

Vlevo se tak bude později nacházet všechny vámi zvolené kanály, vpravo nahoře řádkový seznam nových článků a pod ním popis s odkazem na otevření stránky.

Již nám nic nebrání přidat první kanál. Zkopírujte si do schránky jeho adresu (např. zdejší http://slavkuv.net/pc/rss/clanky/ či http://slavkuv.net/pc/rss/programy/) a vyberte Soubor  ›  Nový  ›  Kanál. Feedreader si sám vytáhne adresu ze schránky, stačí jen kliknout na tlačítko OK. Po potvrzení zobrazovaného názvu kanálu dojde k načtení nejnovějších příspěvků.

Na obrázku můžete vpravo nahoře vidět jednotlivé novinky. Kliknutím na vybraný řádek se ve spodním okně zobrazí nadpis, datum a čas a zpravidla i bližší popis. Nadpis je současně i odkaz a pokud na něj kliknete, otevře se vám ve stejném okně samotná internetová stránka.

K nastavení:

Na každou novinku vás Feedreader upozorní krátce zobrazenou hláškou, která vyskočí, i když nebudete v programu přímo pracovat a on poběží na pozadí. Vypnout ji můžete v Nástroje  ›  Nastavení  ›  záložka Obecné  ›  Upozornění.

K otevírání stránek je používán Internet Explorer. Pokud upřednostňujete jiný prohlížeč, můžete v záložce Nástroje  ›  Nastavení  ›  záložka Obecné  ›  Při klepnutí na webový odkaz nastavit Otevřít odkaz ve výchozím prohlížeči. Stránky tak nebudou otevírány přímo v náhledovém okně, ale externě ve výchozím prohlížeči.

Tipy na kanály

Na závěr pro vás mám pár tipů na další RSS kanály, které můžete během hrátek s Feedreaderem otestovat:

  1. Novinky.cz   http://www.novinky.cz/rss/
  2. Zprávy iDNES.cz   http://servis.idnes.cz/rss.asp?c=zpravodaj
  3. InterfaceLIFT:   http://feeds.feedburner.com/InterfaceliftNewestWallpaper
  4. MovieZone.cz:   http://www.moviezone.cz/rss

© 2006–2024 Slávek Müller
TOPlist