Tato stránka je součástí webu Slavkuv.net Nejste přihlášeni   [ Přihlásit se | Registrovat ]

Přezdívka:    Heslo:       Skrýt

Věděli jste, že klávesovou zkratkou CTRL+T otevřete nový panel
v internetovém prohlížeči i většině souborových manažerů?

Když ve Windows nefunguje zvuk

zveřejněno 12. 1. 2009   |   přečteno 54097x

Pokud se vám stalo, že z ničeho nic přestal na počítači fungovat zvuk, můžete po jednotlivých krocích vyzkoušet postup řešení této chyby. Jedná se o popis určený pro Windows XP, na jiných systémech Windows však bude obdobný.

Přepokládejme, že máte stolní počítač s obyčejnými reproduktory.

  • Spusťte na počítači libovolný déle hrající zvuk, např. píseň v mp3 přehrávanou ve smyčce. Při tomto testu se vyvarujte hudebních CD.

  • Ujistěte se, že jsou reproduktory zapnuté. Většinou mívají kontrolku, která musí svítit. Pokud tomu tak není, zkontrolujte zapojení do elektřiny.

  • Ujistěte se, že reproduktory nejsou ztlumené. Zesilte je více, než běžně bývají.
  • V systémové liště najděte ikonu Hlasitosti. Má vzhled reproduktoru.

    Pokud vypadá takto: , je vše v pořádku, zvuk není ztlumený, v počítači je přítomna zvuková karta a v systému jsou k ní ovladače. Přejděte na další krok.

    Pokud vypadá takto: , je na vině ztlumený zvuk. Klikněte 1x levým tlačítkem myši na ikonu, chvíli počkejte a na zobrazeném okénku odškrtněte zatržítko Ztlumit. Zvuk by měl začít hrát.

    Pokud ikonu v liště nevidíte, ujistěte se, že není mezi skrytými ikonami. To ověříte jednoduše - pokud je na čáře oddělující hlavní panel od systémové lišty tlačítko nebo , skrývají se vám neaktivní ikony. Může to například vypadat jako na obrázku vlevo. V tomto případě na tlačítko klikněte myší a ikona hlasitosti by se měla objevit spolu s dalšími. Pokud se tak stalo, zkontrolujte její vzhled s popisem uvedeným v předchozích dvou odstavcích. Pokud ne, můžete ji zobrazit v nabídce Start  ›  (Nastavení)  ›  Ovládací panely  ›  (Zvuky a zařízení pro práci se zvukem a řečí)  ›  Zvuky a zvuková zařízení ›  záložka Hlasitost zatržením volby Umístit ikonu hlasitosti na hlavní panel.

    Pokud se vám nedaří dostat ikonu na systémovou lištu (např. volba Umístit ikonu hlasitosti na hlavní panel není aktivní), nejspíš bude něco v nepořádku s ovladači ke zvukové kartě. Přejděte na bod č. 8.

  • Nyní ověřte, že není zeslaben zvuk vycházející z počítače. Dvojklikem na ikonu reproduktoru se otevře okno "Celková hlasitost" (pokud se nedaří, klikněte na ikonu pravým tlačítkem myši a zvolte Otevřít ovladač hlasitosti).

    Počet sloupců (ovladačů hlasitosti) se může od ukázky na obrázku lišit. Zkontrolujte, že jsou posuvníky u sloupců Celková hlasitost a Zařízení Wave nahoře, nebo alespoň v polovině, a že u Zařízení Wave není zatrženo Ztlumit. Jestliže je zde vše v pořádku, můžete přejít na další bod.

    Pokud se vám některý z těchto sloupců nezobrazil, zvolte Možnosti  ›  Vlastnosti a v dolní části zatrhněte příslušné ovladače hlasitosti.

    Pokud mezi výčtem sloupců nemůžete Zařízení Wave nalézt, ověřte v Možnosti  ›  Vlastnosti, že se vám zobrazují sloupce týkající se přehrávání, nikoliv záznamu (volby např. pro mikrofon). V opačném případě rozbalte Směšovací zařízení a zvolte jinou položku (pravděpodobně bude obsahovat slovo "output").

  • Nyní ověřte, že je kabel od reproduktorů řádně zapojen do zvukové karty umístěné zezadu počítače. Většina z vás bude mít obyčejné reproduktory s jedním kabelem (3.5 mm jack). Ten musí přijít do zdířky zelené barvy, případně označený "LINE OUT", "AUDIO OUT", nebo symbolem sluchátek. Na obrázku vpravo se nachází uprostřed. Pokud je kabel zapojen, vyzkoušejte, že je pořádně zastrčený.

  • Staňme se trochu paranoidními a přestaňme na chvíli věřit přehrávači, ve kterém od bodu č. 1 pouštíte libovolný zvuk, a nechejme Windows přehrát některý ze systémových zvuků. Zvolte Start  ›  (Nastavení)  ›  Ovládací panely  ›  (Zvuky a zařízení pro práci se zvukem a řečí)  ›  Zvuky a zvuková zařízení ›  záložka Zvuky.

    V Událostech programů vyberte libovolnou položku, u které se nachází ikona reproduktoru a klikněte na tlačítko . Doporučuji použít Spouštění systému Windows, je ze zvuků nejdelší.

    Pokud se zvuk přehrál, pravděpodobně byla chyba v dříve použitém přehrávači. Zkontrolujte, jestli v něm není potlačen zvuk, nebo jej přeinstalujte, či použijte jiný.

    Jestliže jste ani tentokrát nic neslyšeli, okno nezavírejte a použijte jej v dalších krocích k otestování zvuku. Můžete přejít na následující bod.

    Pokud čtete tento blok, nejspíš se vám nepodařilo zvuk událostí programů přehrát. Ujistěte se, že jste vybrali položku se symbolem reproduktoru . Pokud je tlačítko přehrávání neaktivní (zašedlé), může to značit problém vypnuté služby. Zvolte Start  ›  Spustit, napište a potvrďte "services.msc". Dole v seznamu naleznete Zvuk systému Windows. Klikněte na službu pravým tlačítkem myši a pokud je v nabídce první volba Spustit aktivní, vyberte ji. Mohla by to být příčina problému. Zavřete okno "Zvuky a zvuková zařízení" a znovu celý postup popsaný v tomto bodě opakujte.

  • Zvuková karta, podobně jako ostatní zařízení, potřebuje ke svému řádnému fungování ovladače. Ověřte, že není problém právě zde. Klikněte pravým tlačítkem myši na Tento počítač, zvolte Vlastnosti  ›  záložku Hardware  ›  Správce zařízení . Ve funkčním stavu by vše mělo být jako na obrázku níže - je přítomná položka Řadiče zvuku, videa a herních zařízení a je sbalená ().

    Pokud tomu tak není a například je pod touto rozbalenou položkou některý řádek označený otazníkem , bude zapotřebí ovladač přeinstalovat, nebo nainstalovat. Jedná se o individuální záležitost, a pokud jste podobný úkon dříve neprováděli, přenechejte záležitost zkušenějšímu uživateli.

  • Zkontrolujte, že v počítači nemáte dvě zvukové karty. Pak by kabel z reproduktorů nemusel být zapojen do "správné" z nich. Počítač běžně bývá vybaven integrovanou zvukovou kartou, ta však může být BIOSu zakázána a do základové desky umístěna kvalitnější karta.

    Dvě zvukové karty (v horní části integrovaná)

  • Vyzkoušejte jiné reproduktory, nebo použijte sluchátka.

I když je v článku popsána většina nejčastějších příčin nefunkčního zvuku, vždy může být problém ještě v něčem jiném. Pokud se vám jej nepodařilo odhalit, můžete jednotlivé kroky projít ještě jednou a při neúspěchu vám nezbyde, než svěřit svůj počítač odborníkům.

© 2006–2024 Slávek Müller
TOPlist