Tato stránka je součástí webu Slavkuv.net Nejste přihlášeni   [ Přihlásit se | Registrovat ]

Přezdívka:    Heslo:       Skrýt

Věděli jste, že klávesovou zkratkou CTRL+T otevřete nový panel
v internetovém prohlížeči i většině souborových manažerů?

Problém při instalaci MySQL (Could not start the service MySQL. Error: 0)

zveřejněno 6. 1. 2009   |   přečteno 16340x

Pokud jste si jako tvůrci webů v poslední době sami instalovali na počítači s Windows trojici Apache, PHP a MySQL, možná jste si stáhli jejich nejnovější verze (v tuto chvíli 5.1.30) a brzy narazili na problém se zprovozněním MySQL. Za pomoci průvodce jste nastavili potřebnou konfiguraci, avšak poslední obrazovka vám zahlásila chybu Could not start the service MySQL. Error: 0, tedy že se MySQL nepodařilo spustit jako službu.

Could not start the service MySQL

Příčina problému

Podle diskuzí na zahraničních fórech může být důvodů hned několik, u nás ale bude pravděpodobně na vině kódování. Několika posledními verzemi MySQL totiž není klíčový soubor my.ini vytvářen v kódování ANSI, nýbrž v UTF-8. Windows si pak s cestou, ve které se vyskytuje diakritika, zpravidla neporadí.

V ANSI

UTF-8 prohlížený v ANSI

Řešení

V takovém případě průvodce stornujte a uložte my.ini do ANSI (nachází se přímo v adresáři s MySQL). Otevřete jej například v Poznámkovém bloku, v hlavní nabídce zvolte Soubor  ›  Uložit jako a v daném dialogu změňte kódování.

Nyní už půjde službu MySQL spustit. Ručně tak můžete učinit přes Start  ›  Spustit, napsáním a potvrzením services.msc. V seznamu vyberte příslušnou službu, klikněte na ni pravým tlačítkem myši a dejte Spustit.

Vyřešila se tak ale pouze polovina problému. I když jste v průvodci vyplnili heslo rootu, nepůjde se pomocí tohoto uživatele k databázím řádně připojit...

Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)

Bude zapotřebí nastavit heslo znovu. To můžete provést například přes příkazový řádek pomocí mysqladmin.exe (v adresáři bin, který se nachází v místě instalace MySQL). Na následujícím obrázku je zvýrazněna syntaxe potřebného příkazu s ukázkovým heslem 1234.

Nyní by již mělo být vše funkční.
© 2006–2024 Slávek Müller
TOPlist